Tisztelt Látogató!

Magyar Szecesszió Háza

Aki ellátogat Budapesten a Magyar Szecesszió Házába az egy valós időutazáson vehet részt.Ízelítőül néhány gondolat és sok kép a látogatásomról.

A magyar szecessziós építészet bemutatására a Budapesten a Honvéd utca 3. található Bedő ház, igazán alkalmas erre a szerepre. Bedő Béla, a híres műgyűjtő-gyárigazgató építtette 1903-ban az akkor valóban modernnek számító art nouveau stílusban. Mint tudjuk, a különös "új stílus" nálunk bécsi hatásra szecesszió néven vált divattá a huszadik század elején. Nem is olyan sokat késve. Az európai minták követése mellett népművészetünk is termékenyítőleg hatott rá, amiből létrejött a szecesszió magyar ága. Azóta sem sikerült egyetlen világstílusban sem ilyen karakteresen megtalálni a nemzeti utat. A Magyar Szecesszió Házának nyilván mindezt a gazdagságot kellene megmutatnia.
Az épület mint annyi társa Budapesten és az országban, az évtizedek alatt jelentős átalakulást szenvedett el.
Feltámadását Vad Tivadar építésznek köszönheti aki először a tetőtéri lakás megvásárlásával és annak korhű állapotban történő berendezésével, majd a lépcsőház és a földszinti üzlet portál eredeti minta szerinti vissza alakításával régi pompájában felújíttatta az épületet.
A Bedő-ház építésekor Budapestnek még párizsi ambíciói voltak. Ez az épület sem marad el igényességben francia társai mögött. Köszönhetően az újdonságra fogékony műgyűjtő-tulajdonos ízlésének, aki egyébként itt lakott - noha hét háza volt Pesten -, s leszármazottai máig itt élnek az egyik lakásban. A legfőbb érdem mégis a tervezőé, Vidor Emilé, aki remek érzékkel alkalmazta az új stílust, s harmonikusan kombinálta különböző európai változatainak elemeit. E háza az építészettörténészek szerint franciás hatású, de németes elemek is belevegyülnek. A Bedő-ház tehát nem a "magyaros" szecesszió képviselője, ám a stílus hazai termésének jeles darabja, ahol jó helye lehet e "termés" reprezentatív bemutatásának.
Az épület berendezését Vad Tivadar gyűjteménye adja, festmények, szobrok, bútorok, használati tárgyak, ékszerek.
A berendezés megpróbál átfogó képet adni a korszak tárgyairól, arról a környezetről melyben a Bedő ház lakói éltek.
Forrás: Népszabadság On Line.
 

Enteriör 1
Bedő Ház homlokzat részlet
Bedő Ház

Vissza a főoldalra »