Tisztelt Látogató!

Mikor jégvirágok fagynak

Jáger Margit és Zakar István, Megfagyott tűz című kiállítását, mely az Újlipótvárosi Galériában.

Mikor jégvirágok fagynakA kerámiaművészet új csodái Jáger Margit és Zakar István kiállítása.
Csábító anyag a porcelán és a kerámia! Csodaszép felületeket, struktúrákat mutat mind égetés előtt, mind a kemencéből való kivétel után. Az alkotó, miközben gyúrja az agyagot, önti a porcelánt, szakítja, töri, formálja a masszát, csodákat lát. E látványok szirénhangokként vonzzák, s ellenállhatatlan vágyba hajszolják, hogy mindezt a szépséget megmutassa nekünk, a közönségnek is.
Emlékezzünk csak Zsolnay Vilmos máz kísérleteire. Különféle márványok színvilágát varázsolta elénk, például az Anonimus plasztikán. Az úgynevezett kristálymáz is különleges találmánynak számít, mikor jégvirágok „fagynak” a tűzben a tárgyra.
Vagy gondoljunk a hazai kerámiaművészet egyik meghatározó alakjának, Gorka Líviának a munkáira. Az anyag a legszebb természetes formáját mutatja az ő mintázásának eredményeként. Már- már azt érezhetjük, tán túlzás is ez a nagy alázat. De mikor más kiállításokon szembesülünk az anyag végtelen „megerőszakolásával”, akkor érhetjük meg igazán azt az alkotói hozzáállást, ami tisztelettel és szeretettel bánik a természet által adott lehetőségekkel. Persze nagy feladat, hogy a művész ne ragadjon bele a szépség megmutatásába. Művészi koncepciója, célja ne oldódjon fel az anyag csodálata közben.
Ilyen és ehhez hasonló gondolatok kavarogtak bennem Zakar István legújabb kiállításának szemlélése közben. Mint az illusztrációként mellékelt alkotáson is látni, a művész megoldotta ezt a nehéz feladatot. Az anyag szépségének megmutatása nem zárja ki az alkotói gondolatot. Zakar érzékeny gesztusa az élet meditatív figyelésén alapul. Ahogy katalógusában írja: „ Életünk minden eseménye koptat rajtunk, és málásunk rétegei nemcsak külsőnk változtatják meg, hanem gondolatvilágunkat is átrendezésre késztetik. „
A tárlat megnyitóján szomorúan láttuk és hallottuk a csörömpölést, mikor két mű a szerencsétlen installálás következtében a földre zuhanva eltörött. Egy művész számára az egyik legnyomasztóbb feladat a kiállítás előtti idegőrlő pillanatokban a technikai részletekkel foglalkozni. Kérem a Galériát, a következő kiállításokon segítse az alkotókat ebben a munkában, és akkor nem piszkos és bizonytalan posztamensekre kerülnek a nagyobb megbecsülést érdemlő művek.
Ajánlom figyelmükbe Jáger Margit és Zakar István, Megfagyott tűz című kiállítását, mely az Újlipótvárosi Galériában ( Tátra u. 206b ) található és november 23-ig tekinthető meg, hétköznap 14.20 óra között.
A beszámolót Vaja László porcelán restaurátor készítette tovább a szerző oldalára.. 

Vissza a főoldalra »