Tisztelt Látogató!

" Mesélnek a műkincsek" a BÁV-nál 2.

Csenkey Éva művészettörténész Zsolnay előadásának második része.

Ahogy az első beszámolóban is ígértem az előadás második részéről is elkészítem a rövid leírásomat.
Amint az várható volt teljesen megtelt a BÁV Bácsi utcai előadó terme a Zsolnay kerámiák korai stílus korszakának bemutató előadására. Csenkey Éva szokásos lendületével köszöntötte a Zsolnay tárgyak szerelmeseit. A vetített képek segítségével és a részletes, máz technikák magyarázatával rajzolta elénk a tárgyakat a kivetitőn lévő képeknél sokkal plasztikusabban.
Sorra vettük a historizmus, a szecesszió az art deco tárgyait, az egyes sorozatokat, Tuthenkamen, Vanda, Old ivory, Lótusz.
Megcsodáltuk a tüzes eleven színekben pompázó, mázakat, fém színű , irrizáló a fényt százféleképpen vissza adó festéseket.
Tapasztalhattuk, hogy a századforduló táján készített eozin festést sokszor a mai technika sem tudja teljes mértékben utól érni, ugyan azt a színt létre hozni.
A tárgy meghatározásokra is kitérve az előző gondolat fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Hiszen a régi technika utánozhatatlansága révén a felújított formák és dekorok sem téveszthetik meg a tájékozott gyűjtőt. A tárgyat nem fogja a réginek datálni.
Csenkey Éva ismét hangsúlyozta a tárgyak meghatározásánál, mennyire fontos a komplett vizsgálat.
A stílus történet, a festés, a máz milyensége, az alapanyag és mind ezeknek összességében a jegy teszi együtt teljessé a meghatározást, ad biztos fogódzót a helyes datáláshoz.
Az előadás végén a BÁV következő árverésének anyagából nézhettünk meg néhány kerámia tárgyat, ahol azt is megtudtuk, hogy több hazai gyár is használta az eozin festést akár hasonló színvonalon mint az Pécsett tették.
Ezúton is szeretnék köszönetet mondani az előadónak és a BÁV-nak felejthetetlen este volt.  

Vissza a főoldalra »